Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

16 december 2013

Kaasplankje

Persoonlijk ben ik gek op kaas en voor mij is een kaasplankje dan ook een perfecte afsluiter van een heerlijk diner. Wil je ook nog een zoet dessert serveren, serveer dan eerst het kaasplankje en daarna het zoete dessert. Een goed uitgangspunt om een gevarieerde kaasplank samen te stellen, is om uit elke kaasgroep (vijf) een kaas te serveren. Uiteraard ben je vrij om om minder kazen te serveren, denk dan bijvoorbeeld aan drie verschillende kazen. Voor een kaasplankje als dessert reken je circa 75 gram per persoon.

kaasplankje - www.desmaakvancecile.com

Er wordt onderscheid gemaakt in vijf kaasgroepen. Deze kaasgroepen kennen een opbouw van mild naar extra pittig. Ook binnen elke kaasgroep kun je kiezen voor een mildere kaas of een pittige kaas. De vijf kaasgroepen zijn:

1. geiten- en schapenkaas
2. witte korstkazen
3. half harde en harde kazen
4. rode korstkazen
5. blauwaderkazen .

Het kan overigens ook leuk zijn om binnen 1 kaasgroep je kaasplankje samen te stellen. Serveer de kazen dan van mild naar pittig. Hoe pittiger de kaas, hoe zwaarder de wijn kan zijn die je erbij serveert. Een zoete dessertwijn kan, maar ook een Merlot of juist een lichte witte wijn (bijv. Chardonnay).

Haal je kaas minstens twee uur van te voren uit de koelkast zodat hij op smaak kan komen.
Serveer er brood en/of toast bij om de smaken te neutraliseren en bijv. druiven, appelstroop en/of een homemade dadelbroodje met amandelen om de smaak van de kaas te versterken.

Persoonlijk hou ik van pittige kazen, bovenstaande kaasplank is dan ook samengesteld uit redelijke pittige kazen. Een kaasboer adviseert meestal om het kaasplankje van mild naar pittig op te bouwen. Vraag hem of haar gerust om advies. Ik kom graag bij fromagerie l'amuse in ons oude buurtje in Amsterdam

Mijn kaasplankje op de foto bevat de volgende kazen (met de klok mee):

1. Montenebro
Gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk. De korst is bedekt met beuken-as en schimmel. Romig met een notige ondertoon.

2. Brie aux truffes
Een boeren rauwmelkse brie (brie de Meaux) met mascarpone room en truffel

3. Tete de Moine
Frans voor monninkshoofd. Een Zwitserse kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Hierdoor is de kaas vol en romig van smaak. De kaas wordt geschaafd in kaaskrullen met een speciale kaasschaaf. Mocht je zo'n schaaf niet hebben, sommige kaaswinkels verkopen ook kaaskrullen

4. Petit Fiance
Een rauwmelkse geitenkaas. Romig, maar zeer uitgesproken van smaak.

5. Shropshire blue
Een blauwaderkaas met een oranje gekleurd zuivel en een fijn blauwadernetwerk


kaasplankje - www.desmaakvancecile.com







5 opmerkingen:

  1. I love cheese! Mooie foto en leuke uitleg. Liefs Anne-Ruth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je dit zo uitlegt zeg! Weer wat geleerd vandaag :-) Ik ben zelf vooral gek op geitenkaas en blauwe kaas!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je wat geleerd hebt Mariska! Eet je met kerst ook een kaasplankje?

      Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...